dissabte, 21 d’abril del 2007

CURSO 0607. EL TURISMO Y EL DERECHO INTERNACIONAL. CASOS PRÁCTICOS. DE LA FICCIÓN A LA REALIDAD.















Fotos (EFE)

Dentro de las actividades prácticas vinculadas a las asignaturas de Derecho y Turismo, planteamos todo un conjunto de actividades prácticas con la finalidad de vincular los conceptos teóricos impartidos en diferentes disciplinas jurídicas y turísticas. Aquello que hace unos años era una “ficción” (ejemplos, casos, ... elaborados “literariamente” por profesores y especialistas en derecho y turismo) hoy son una realidad.

Una realidad difícil, que hay que intentar transformar entre todos: magistrados, jueces, académicos, profesores, estudiantes, profesionales turísticos que desde diferentes ámbitos lideran las empresas y actividades turísticas de nuestro país.
Por todo ello durante el curso 0607, hemos planteado “de la ficción a la realidad” un conjunto de casos, situaciones, ... que sirvan como reflexión para los estudiantes de turismo y derecho. De esta forma continuamos buscando fórmulas para vincular los conceptos teóricos impartidos en nuestras formaciones a realidades prácticas. En consecuencia, se trata de avanzar, construyendo una aprendizaje basado en problemas (PBL).


L’inici de les vacances va ser veritablement un “caos”, tothom ho deia: els diaris, les diferents emissores de radio i televisió, etc, fins hi tot els polítics, ben a prop de començar les vacances, es reunien, discutien les conseqüències que podia tenir aquella vaga a l’aeroport, en aquest cas si, de “El Prat de Llobregat”.

Els ciutadans d’aquesta població veuen sempre, amb una certa sorpresa, com el seu poble, El Prat de Llobregat, es converteix en tristament popular arran de les diferents problemàtiques que genera el fet de tenir en el seu terme municipal l’aeroport, una infrastructura tant i tant necessària per al país i, sovint tant enutjosa per a pratencs i prantenques que pateixen les “inclemències” del “temps” i de l’aeroport.


Més de 100.000 viatgers quedaren atrapats aquells primers dies d’estiu, com a conseqüència d’una “aturada”, “vaga”, “boicot”, etc, expressions diverses produïdes durant aquells dies.

La majoria d’aeroports europeus varen ressentir-se de la situació produïda a l’aeroport de El Prat; milers de reclamacions; algunes querelles criminals; hores i hores d’atenció al públic per part de treballadors i professionals de les agències de viatges; de treballadors i treballadores de les diferents administracions; ... i un malson que, finalitzat l’estiu encara els hi dura, centenars, milers de ciutadans i ciutadanes que varen veure com un part molt substancial de les seves vacances es veia perduda, es veia arruïnada.

Tot això i, la creixent sensibilitat dels viatgers, a l’hora de portar a terme la defensa del seus drets, va generar, un cop l’estiu 06 i les corresponents vacances estava ja finalitzant, un munt de consultes d’assessorament turístic, que varen tenir en TURISLEXCAT, Cooperativa de Serveis Turístics, un clar referent.

Cal a dir que, TURISLEXCAT, Cooperativa de Serveis Turístics es va donar a conèixer arran de la publicació de dos reportatges especials, publicats en la revista EDITUR ( Ley de Viajes Combinados: El impacto ya está aquí (I i II), nº 2.362 i 2.363), i es va constituir sota la direcció d’un grup d’advocats i diplomats en turisme, que: , ofereixen servei s integrals d’assessorament turístic (inclosa la defensa jurídica), especialitzats en el món dels viatges i les conseqüències diverses que el turisme i els viatges poden acabar generant en tots els nivells i casos.

Aquestes consultes es van posar, encara més de manifest, a finals d’agost, davant de l’aprovació del Consell de Ministres de les primeres indemnitzacions per als usuaris perjudicats pel “caos de El Prat” del 28 de juliol. Tota la premsa espanyola sent feia ressò:

“[...] el Consejo de Ministros ha aprobado las primeras indemnizaciones para los usuarios perjudicados por el caos desatado en el aeropuerto de El Prat, el 28 de julio. Los trabajadores de tierra de Iberia tomaron las pistas del aeropuerto barcelonés durante horas para exigir que se mantuvieran sus puestos de trabajo, en peligro después de que su compañía hubiese perdido el contrato del handling en dicho aeropuerto. Como resultado de la huelga, que muchos calificaron de salvaje, cientos de miles de usuarios se vieron afectados por retrasos, cancelaciones y pérdidas de equipaje. Por ello, el Ejecutivo ha acordado que Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (Aena) compense con 250 euros a cada uno de los pasajeros cuyo vuelo fuera cancelado. Asimismo, la entidad pública empresarial adscrita al Ministerio de Fomento abonará 180 euros por pérdida o extravío de equipaje facturado. Sin embargo, la Federación de Consumidores en Acción (Facua), ha cargado duramente contra las ayudas concedidas por el Gobierno. La Facua, en un comunicado, critica al Gobierno por adelantar ayudas “a cambio de que se ceda al Ministerio de Fomento la representación legal para la reclamación administrativa”. Además, la asociación de consumidores asevera que las indemnizaciones anunciadas por Aena para los perjudicados por la huelga en el aeropuerto de El Prat “no cumplen con la normativa vigente”. En opinión de Facua, los reglamentos que rigen las compensaciones por cancelación o retraso de un vuelo y por extravío del equipaje pueden ser muy superiores a las ofrecidas por el Ejecutivo […]”.

Desprès de múltiples reunions, individuals i en grup, amb usuaris/consumidors/ viatgers i, alguns agents de viatges afectats també pel mal funcionament del transport aeri, en les que es plantejaren els diferents incidents produïts durant l’estiu 06, TURISLEXCAT decideix fer-se càrrec de l’assessorament dels seus nous clients, plantejant-se durant les properes setmanes la resolució dels casos més urgents, que són els següents:


PRIMER.- Ariel G.R, tornava a Barcelona desprès de 12 dies de feina al Tibet: fotografiant el pelegrins del mont Kallas. Una feina difícil: 1.600 quilòmetres de Land Cruiser per pistes terribles, a més de 4.500 metres d’altura, menjant molt malament, ... un gran reportatge ( segur, pensava l’Ariel) que podrà il·lustrar un dels llibres d’una nova col·lecció de viatges que estaria en les llibreries la propera tardor. Volava amb la Qatar Airways. Kàtmandu-Doha.Roma. Allà una connexió ràpida a Barcelona. Vol d’Iberia (IB-4625). Sortia a les vuit del matí del Nepal, i divendres a les vuit del vespre era a Barcelona.
En quatre hores ... de Kàtmandu a Doha. Dues hores d’escala. Desprès, cinc hores i mitja, ja divendres, a Roma. Passen les hores. Mig Europa parla del caos de El Prat. Passen les hores i, finalment l’Ariel i la resta del grup que viatja a Barcelona son enviats al Hilton de Fiumicino (cupons per sopar i esmorzar, ... i no masses explicacions).
Davant la impossibilitat de viatjar amb avió a Barcelona, representants de l’aeroport italià ofereixen als afectats viatjar amb vaixell cap a Barcelona. Un bus els trasllada a Civitavecchia, 30 quilòmetres al sud de Roma. Barrejats en camarots, pagant esmorzars, dinars, sopars, etc. L’Ariel va trigar tres dies per arribar a casa seva, han passat els mesos i, encara no han arribat les maletes, les bosses, ... les fotografies que havien estat el motiu del viatge s’han perdut.
L’Ariel es un professional autònom, un “frelance” en terminologia del sector , ha perdut temps, diners i una feina que encara no ha aconseguit traslladar a la seva editorial.
La conversa, amb els professionals de TURISLEXCAT, va més enllà ... i, demana assessorament i possibles solucions. L’Ariel, encara no entén res del que li ha passat i comenta: “Si vaig a 180 km/h amb el meu cotxe, tot sol, per una autopista, em fiquen a la presó. Si tanco un aeroport col·lapso mig Europa i torturo milers de persones ¿no passa res?.


SEGON.- L’agència de viatges, V.T Rubricatus,SA, ha estat condemnada per un Jutjat de Primera Instància de Lleida a indemnitzar als Srs. Urpí amb 1.900 euros per danys morals, degut als perjudicis ocasionats en el creuer del seu viatge de noces.
Els Srs. Urpí, varen contractar un viatge combinat amb V.T Rubricatus,SA i en el vol (abans d’iniciar el creuer) Iberia els hi va extraviar l’equipatge.
V.T Rubricatus, SA, no considera adequada l’esmentada sentència, al considerar que la responsabilitat “total i absoluta” es de la companyia aèria i, demana a TURISLEXCAT assessorament, per tal de presentar el recurs corresponent davant de l’Audiència Provincial.


TERCER.- La Colla de bastoners i dansaires, de Tortosa, concertà un viatge combinat amb la minorista Rapida,SA de Tortosa a Paris, per als dies 28 al 4 d’agost, que incloïa els trasllats amb avio, transfers, allotjament en hotels, menjars i sopars, tot això pel preu per persona de 278 € els primers que contractaren el viatge, i 402 € els darrers.
El dia de la sortida i ja en l’avio, disposats a enlairar-se cap a Paris, varen comprovar amb sorpresa com un grup de treballadors de l’aeroport ocupaven les pistes. Aquests fets, varen impedir que el vol inicies el viatge i, a la vegada, els viatgers no van pogué tornar a la terminal de l’aeroport. La situació va durar vuit hores i durant aquesta llarga espera no tingueren cap informació de les autoritats pertinents.
Vuit hores desprès, arribaren ... a la terminal de l’aeroport sense cap mena d’informació i decidiren emprendre accions legals, conjuntament amb un grup d’afectats.
TURISLEXCAT, es fa càrrec de totes les seves queixes i denúncies, ja que no tots els afectats volen prendre el mateix tipus de mesures: reclamació per les vacances perdudes ?, devolució del preu del viatge ?, detenció il·legal ?, responsabilitats ... de qui ? ... AENA, IBERIA, l’agència de viatges, etc.


QUART.- Finalitzada la temporada turística i, un cop fet el balanç correspo-nent, les autoritats turístiques catalanes (Turisme de Catalunya, Turisme de Barcelona, Patronats de Turisme, etc) i les Associacions Empresarials i Professionals més representatives del sector turístic decideixen denunciar a IBERIA, AENA i el Ministerio de Fomento, en reclamació dels danys ocasionats a la imatge de Catalunya, com a conseqüència del “caos” produït a l’aeroport de El Prat el dia 28 de juliol.
Davant d’aquesta notícia i les declaracions fetes a la premsa per la majoria de responsables polítics, especialment les del regidor de turisme de l’Ajuntament de Barcelona, els integrants de TURISLEXCAT analitzant les possibilitats d’aquesta reclamació i, tot i que ningú els hi ha demanat la seva participació, emeten un informe al respecte d’aquesta possibilitat.


CINQUÈ.- L’estiu del 2006, la Maria i l’Albert decidiren realitzar un viatge turístic a Tunísia, utilitzant els serveis d’una agència de viatges prop de casa seva i la organització de la majorista V JT SA.
Un cop a Tunísia, es trobaren amb uns amics de la infància en el mateix hotel que havien viatjat al país pel seu compte. Durant l’estada a un dels hotels més tradicionals de la illa de Djerba i, com a conseqüència de la insistència del representant local de la majorista, decideixen realitzar una excursió facultativa, fora del programa turístic. La Maria i l’Albert convencen als seus dos amics i, aquests s’apunten a l’excursió, partint junts en el mateix vehicle.
Desgraciadament l’excursió no va tenir pas un final feliç, ja que el vehicle Toyota en el que viatjaven els quatre amics va patir un accident automobilístic, com a conseqüència d’aquest els quatre amics pateixen lesions diverses i han de tornar precipitadament de les seves vacances.
Encara convalescents, es dirigeixen a TURISLEXCAT, per tal de que els assessorin al respecte de la situació plantejada, com a conseqüència de l’accident i les possibles seqüeles produïdes. Així com, la pèrdua dels dies de vacances que els hi quedaven. Tot això considerant que els quatre amics havien organitzat les seves vacances de forma diferent, utilitzant o no els serveis d’una agència de viatges.


SISÈ.- Lauren C.W, de nacionalitat romanesa, en data 9 de juliol de 2006, contractà amb l’entitat Viatges GlocTarr,SA, un viatge al Marroc, organitzat per la majorista VIP,SA, per a tres persones (amb la seva esposa i filla menor), la data de sortida des de l’aeroport de El Prat era el 30 de juliol. Arribat el dia de sortida i, amb les previsions pertinents, es traslladen a l’aeroport amb moltes més hores abans de la sortida.
No obstant, malgrat les “previsions” d’En Lauren i la seva família, el vol es va retardar 5 hores i mitja. Arribats a l’aeroport de Madrid i, arranjats, en aquest cas els problemes d’enllaços, tot i que ja havien perdut unes quantes hores (ja havien d’estar dinant a Marrakech), comproven amb molta sorpresa i enuig que no poden ser admesos en vol cap a Marrakech. Lauren C.W, havia signat, abans de la sortida i, en la seu de Viatges GlocTarr,SA un document en el que s’indicava que precisava passaport, no plasmant-se la necessitat de visat per a que un ciutadà romanès poques entrar al Marroc, com a conseqüència no varen ser admesos en el vol cap a Marrakech.
Lauren i la seva família varen perdre les seves vacances i, recent finalitzat el viatge, plantegen a TURISLEXCAT la situació, ja que les agències de viatges intervinents i la companyia aèria s’ha desentès de l’incident, ja que consideren que es tracta d’una responsabilitat del client i no del o dels prestataris de serveis.


SETÈ.- Climent i Maria Lluïsa, contractaren amb l’agència detallista una estada de quinze dies al balneari de San Constantine, en el Gran Hotel Varna (Bulgària), el transport utilitzat per aquestes vacances el contractaren pel seu compte (on line, via Internet). En l’estada contractada hi estava inclòs el “programa termal”. Ambdós clients arribaren a l’establiment el dia 6 d’agost, essent allotjats a l’habitació número 317 en règim de pensió completa, en un perfecte estat de salut (prèvia visita mèdica d’entrada). A les 18:00 del dia 9 d’agost, en Climent fou atès en el servei mèdic de l’establiment: presentava un quadre clínic de febre, vòmits i diarrea. Degut a l’agreujament d’aquest quadre en Climent es traslladat a un hospital públic de la zona, on se li diagnostica per primera vegada una gastroenteritis aguda i se li prescriu el tractament corresponent. Davant de la gravetat de la situació es recomana al Climent i a la Maria Lluïsa el seu retorn a Vilaseca.
Arribats a Barcelona, i amb un quadre clínic més agreujat en Climent es internat a l’Hospital de la Vall d’Hebró (Barcelona), on, desprès de realitzar-li una prova analítica, es comprova que la intoxicació procedeix de la bactèria salmonella enteritidis, transmissible a través de la ingesta d’aliments contaminats.
Davant de la gravetat de la intoxicació i, encara convalescent el seu company, la Maria Lluïsa demana a TURISLEXCAT al seu assessorament per tal de reclamar a la agència de viatges i/o prestataris de serveis corresponents per les vacances perdudes i els danys ocasionats com a conseqüència de la intoxicació.


VUITÈ.- Joan i Lluís, decidiren celebrar les seves noces amb un creuer per la Mediterrània, concertant amb la minorista Viatges ResTarr,SA., i la majorista TarrSud,SA l’organització d’aquest creuer, que amb el nom de “Brises del Montsià”, els havia de portar a gaudir d’unes vacances meravelloses amb el nou vaixell de la companyia EuroMontsià.
Des de Tarragona a diferents ports italians, amb escales a Palma de Mallorca i diverses ciutats de la Costa Blava. El viatge comprendria visites guiades a ciutats d’alt interès turístic, allotjament de gran qualitat, festes d’elevada categoria social, i altres diverses prestacions que configuraven una oferta atractiva que fou acceptada per Joan i Lluís.
No obstant, segons l’opinió de Joan i Lluís, les circumstàncies reals del creuer representaren una autèntica frustració i un greu incompliment de les condicions que es varen oferir, ja que algunes de les visites programades foren suprimides i altres reduïdes a una mínima estada de pocs minuts, com fou el cas de Florència, Pisa i Roma, a més a més es varen servir als viatgers menjars de mala qualitat, amb un tracte pejoratiu i unes prestacions, en definitiva, totalment diferents de les que havien induït a nombrosos viatgers a contractar el creuer.
Cal destacar, com a incident d’alta transcendència, l’explosió d’una caldera de refrigeració del motor principal del vaixell. L’incident succeí entre els ports de Livorno i Civitavecchia, que hauria mantingut el vaixell a la deriva durant vàries hores, sense aire condicionat, i amb la tripulació en estat d’emergència. La posterior estada a Roma es va veure frustrada, tant per la seva mínima durada, com per la baixa qualitat dels serveis prestats, mentre que les excursions a Nàpols i a l’illa de Capri foren suprimides.
Per conseqüent i considerant aquestes circumstàncies, el vaixell va emprendre el retorn a Tarragona, port d’origen, suprimint escales, entre altres, la de Palma de Mallorca, i navegant amb molta lentitud, amb un sol motor auxiliar, motivat per l’avaria.
L’entitat TarrSud,SA, reconegué aquestes incidències, atribuint-les a un supòsit de força major, entenent-se exonerada de tot tipus de responsabilitat.


NOVÈ.- Un grup d’agències de viatges europees, totes elles especialitzades tradicionalment en la destinació turística Catalunya, condemnades pels diferents incidents produïts a finals del mes de juliol de 2006, decideixen intentar exercir el dret de repetició contra les administracions, organitzacions i ens causants del denominat “caos de El Prat”.
Els incidents del 28 de juliol varen comportar: pèrdua de dies de vacances i feina, angoixes, pèrdua de maletes, etc; i, en conseqüència els clients de les esmentades agències (francesos, britànics, alemanys, holandesos, etc) varen denunciar a les agències de viatges un cop retornats a casa seva (en aplicació de la normativa comunitària de viatges combinats).
Un cop indemnitzats els clients afectats i, esperant pogué repetir aquestes indemnitzacions als qui consideren “productors” de danys diversos als seus clients, es dirigeixen a TURISLEXCAT per a que representi els seus interessos davant dels tribunals espanyols, per a intentar el rescabalament dels danys ocasionats pel “caos de El Prat”.


DESÈ.- Durant el darrer trimestre del 2006 els despatxos de TURISLEXCAT son visitats per a un grup d’antics companys, ara vinculats professionalment a una coneguda companyia aèria espanyola. El motiu “aparent” es retrobar-se amb companys de carrera ... el motiu real sembla ser el “caos de El Prat”. Encara que TURISLEXCAT no ho considera gaire procedent ... també té “interessos” en els incidents ... inicien una tarda de discussions i debats, el tema ?, tot plegat ha estat un cas de força major i, en conseqüència la companyia aèria no tindria cap responsabilitat en els fets del 28 de juliol.
El debat plantejat es llarg i tens ... no hi ha acords entre els presents ... En aquest cas, considereu que es tracta d’un supòsit de força major ?


Un cop plantejats els casos més urgents es reparteixen aquests entre els integrants de TURISLEXCAT.

Per a cadascun dels casos serà necessari plantejar un informe tècnic – jurídic, que a partir de la problemàtica analitzada els permeti aportar possibles solucions, plantejant les vies i/o processos corresponents , davant de les situacions desenvolupades en els apartats anteriors.


BIBLIOGRAFIA

ADKINS, BERNARDINE: Air Transport and ECC Competition Law. Ed. Sweet & Maxwell. Londres, 1994.
AMAT, Pablo: La contratación en el sector turístico, Tirant lo Blanch, València, 2002.
ARCARONS, Ramon: Manual de derecho administrativo turístico. Síntesis, Madrid, 1999.
- “L’aplicació de la directiva comunitària sobre viatges combinats”, en ETC. Estudis de Turisme de Catalunya, 2000, pgs. 17-24.
ARCARONS, Ramon; CASANOVAS, Oscar; SERRACANT, Fernando: Manual de derecho mercantil aplicado a las enseñanzas turísticas, Síntesis, Madrid, 1999.
- Manual de derecho civil aplicado a las enseñanzas turísticas, Síntesis, Madrid, 2000.
AURIOLES, Adolfo: Introducción al derecho del turismo. Tecnos. Madrid, 2002.
BECH SERRAT, Josep M: La responsabilidad contractual de los organizadores y los detallistas de viajes combinados, Girona, Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, 2001, edición en microficha.
- “Responsabilidad contractual del organziador de viajes combinados por accidentes en excursiones facultativas” en La Ley, 2002-2, D-57, pgs. 1841-1848.
- “Responsabilidad del detallista por su ámbitgo de gestión del viaje combinado: su difícil condición de representante tras la Ley Española 21/1995” en IFTTA, The International forum of travel and tourism advocates, 16th Congress 2004.
BERCOVITZ ALVAREZ, G: “Estudio sobre la responsabilidad de las compañías aéreas por incumplimiento de horarios” en Estudios sobre consumo nº 50 1999. Revista del Instituto Nacional de Consumo, Ministerio de Sanidad y Consumo. P.67
BLANQUER, David: Derecho del Turismo. Tirant lo Blanch. València, 1999.
BOLDO, Carmen: “El contrato de viaje combinado”, en Lecciones de Derecho del Turismo. Cit., pgs. 225-256. Tirant lo Blanch, València, 2000.
CABALLERO CLAVIJO, M: “El régimen jurídico comunitario del transporte aéreo (I)” Noticias de la CEE nº 59, Junio 1989. Ed CISS, Valencia. P.72
ENCAOUA, D. et PERROT, A. :“Concurrence et cooperation dans le transport aérien en Europe”. Document. Luxembourg: Office des Publications Officielles des Communautés Europeénnes. Luxembourg, 1992.
Instituto de Estudios Turísticos. http://www.iet.tourspain.es/ Consulta efectuada el 5 de julio de 2006.
GADEA OLTRA, F: “Las tarifas aéreas tras la sentencia “Nouvelles Frontières”” en Noticias de la CEE nº 17, Junio 1986. Ed CISS, Valencia. P.111.
GAILLARD, E Y PINGEL, I: “La libéralisation des transports aériens dans la Communauté Economique Européenne” en Revue Française de Droit Aerien et Spatial. Vol. 137 nº 1 Janvier-Mars 1990 – 44ème année. Ed. Pedone, Paris. P. 17
GUILLAUME, G: “L’arrêt de la Cour de Justice des Communautés Européennes du 30 Avril 1986 sur les transports aériens et ses suites” en Revue Française de Droit Aérien, Vol 161 nº1, Janvier-Mars 1987 – 41ème année. Ed. Pedone, Paris. P 14.
GUINCHARD, M: “La réglamentation européenne des transports aériens”. Annuaire Français de Droit. Vol. 205, nº 1 janvier-mars 1998, 52ème année
LESAGE, JEAN-LUC. “Le transport aérien à l’horizon 2010”, en Les cahiers espaces, nº 48, Diciembre 1996Ed. SARL ETE, París.
MAPELLI LOPEZ, ENRIQUE: El contrato de transporte aéreo... Op.cit. Pp.23 a 25.
MARTÍN CASALS, Miquel: “La responsabilidad civil derivada del contrato de viaje combinado” en RGD, 1999, pgs. 9405-9443.
- “Las condiciones generales del contrato de viaje combinado (Algunos aspectos de los llamados “Clausulado 2000” y “Clausulado del consenso”)”, en Derecho y Turismo. III Jornadas de Derecho Turístico, Málaga, 2000.
- “Las condiciones generales del contrato de viaje combinado”, en Menéndez Menéndez, A.; Díez-Picazo, L. (Dirs.), Comentarios a la Ley sobre condiciones generales de la contratación, pgs. 1389-1425
MARTIN CASALS, Miquel; RIBOT, Jordi; BECH SERRAT, Josep Maria: “El contracte de viatge combinat”, en L’exercici de les competencies sobre Dret Civil de Catalunya (Materials de les onzenes Jornades de Dret Català a Tossa), Tirant lo Blanch, Valencia, 2002, pgs. 301-358.
ORTIZ BLANCO, L Y VAN HOUTTE, B: “Las normas de competencia comunitarias ... Op. Cit. Pp. 58-59.
PY, Pierre: Droit du Tourisme. Editions DALLOZ, Paris, 2002.
SOLER, Alfredo: El contrato de viaje combinado. Thomson-Aranzadi. Cizur Menor, 2005.
URIA, RODRIGO: Derecho Mercantil, 26ª edición. Ed. Marcial Pons,Madrid, 1999. Pp. 741-742.

LEGISLACIÓ I JURISPRUDENCIA

LEX TURISTICA (2005):
http://lexturistica.blogspot.com/2005_07_01_lexturistica_archive.html
MESA DEL TURISMO (2005): http://www.mesadelturismo.com/
ROCA, E; CEBALLOS, M.; PÉREZ, R. (2004): Código de Turismo. Thomson-Aranzadi. Cizur Menor.
TURISLEXCAT (2005):
http://turislexcat.blogspot.com/
WESTLAW.ES (ARANZADI, 1930 - ) Base de dades de text complet. Legislació, jurisprudència i bibliografia jurídica.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici