dissabte, 10 de juliol del 2010

A PUNT PER RESPONDRE A LA SENTÈNCIA


La manifestació d'avui s'espera que sigui multitudinària ·Els partits apel·len a la mobilització

10/07/10 02:00 - BARCELONA - Marc Batalleremail protegit





Avui és el dia. El dia en què Catalunya ha de donar resposta a la sentència contra l'Estatut. L'estira-i-arronsa que aquesta setmana hi ha hagut per la capçalera de la manifestació s'ha solucionat i ara el més important és que els ciutadans hi responguin massivament. El punt de trobada és la confluència del passeig de Gràcia amb la Diagonal a partir de les sis de la tarda. La marxa, que s'espera que sigui multitudinària, recorrerà el passeig de Gràcia, la Gran Via de les Corts Catalanes i acabarà a la plaça Tetuan. Un recorregut idèntic al de la manifestació del No a la guerra, de l'any 2003, que va acollir 1,3 milions de persones.

Òmnium Cultural ultimava ahir tots els preparatius i enllestia les pancartes amb el lema sobiranista Som una nació. Nosaltres decidim, que compartirà protagonisme amb una immensa senyera de 250 metres quadrats al capdavant de la concentració després de l'acord de mínims al qual han arribat els polítics i els organitzadors. Les ferides, però, són massa recents per cicatritzar i ahir la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, comentava a RAC 1 que no tots els partits han tingut la mateixa “il·lusió” en la preparació prèvia, al·ludint al PSC. Pel que fa a la bandera catalana de la capçalera, trenta sindicalistes de la UGT i CCOO l'aguantaran i al darrere hi aniran José Montilla, Ernest Benach, Joan Rigol, Jordi Pujol, Pasqual Maragall i Heribert Barrera.

Participació

Els partits feien una última crida a la participació per tal d'aconseguir que la marxa sigui un èxit i més tenint en compte que ahir mateix es va fer pública la resolució íntegra del Tribunal Constitucional. Tots apel·laven a la unitat després d'uns últims dies difícils, políticament parlant, i també decidien la seva particular logística sobre el lloc que ocuparan en el recorregut. Els dirigents del PSC aniran darrere d'una pancarta que proclama Volem l'Estatut i evidentment sense cap referència al dret a decidir; CiU i ICV sí que s'aixoplugaran sota el lema de l'acte, tot i que els ecosocialistes, igual que el PSC, hi afegiran Volem tot l'Estatut. ERC opta per un missatge ras i curt: Independència. Líders polítics d'altres territoris, com el president del PNB, Iñigo Urkullu, o la diputada del BNG, Olaia Fernández, també es desplaçaran fins a Barcelona.

Les formacions treballaven ahir a contrarellotge per acabar de mobilitzar les seves bases, tant les de Barcelona com de la resta del país. És per això que s'han bolcat en la preparació d'autocars perquè pugui venir gent d'arreu del país. CiU i ERC són els que més s'han mullat. Els nacionalistes han aconseguit omplir uns 350 vehicles, i ERC, 75.

Els socialistes, segons les primeres estimacions, mobilitzaran una cinquantena d'autocars, però confien que els seus simpatitzants que es concentren a l'àrea metropolitana de Barcelona vagin a la marxa en transport públic. ICV-EUiA només ha preparat quatre d'aquests vehicles, que sortiran de Tarragona i Lleida, però fan servir el mateix argument que els socialistes en referència als militants de la rodalia de Barcelona.

A aquest mig centenar d'autocars s'hi han de sumar els 110 que Òmnium Cultural ja té confirmats amb socis de la seva entitat i també el d'altres associacions i ajuntaments que sortiran de diferents punts del país. També s'organitzen desplaçaments des de la Catalunya Nord. el País Valencià o les illes Balears. En total, hi haurà entre 600 i 700 vehicles de transport col·lectiu que aparcaran en zones habilitades per a l'ocasió.

Recomanacions

Metro i Ferrocarrils de la Generalitat també reforçaran el servei. L'organització demana que avui a la tarda no s'utilitzi el cotxe si no és estrictament necessari, perquè es preveu que hi hagi un gran col·lapse circulatori.

Òmnium Cultural recomana als manifestants que vagin fins a passeig de Gràcia per la banda muntanya i també recorden que la plaça Tetuan, el lloc on s'acabarà la concentració, serà el punt de trobada per si es perd algun infant. Avui s'esperen màximes de més de 30 graus a Barcelona i l'organització aconsella als ciutadans que portin una gorra per protegir-se del sol, roba lleugera i aigua per beure en el recorregut

Mentrestant, la convocatòria continua acollint adhesions i ja hi ha 1.482 associacions de diferents àmbits que hi donen suport. Més d'un centenar d'entitats del món de la immigració participaran en la marxa.

A més, està previst que avui els catalans de Berlín, Buenos Aires, Londres i Nova York facin un acte de protesta semblant en aquestes ciutats.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici