diumenge, 1 de juliol del 2007

TURISPRUDENCIA, UNA RECERCA DIFERENT I SINGULAR











No fa masses anys quan ens plantejàvem les relacions e interrelacions existents entre turisme i dret podia semblar quelcom rar i estrany. En definitiva, una nova manera de “turistificar” les assignatures de dret de la Diplomatura en Turisme, a voltes difícils i sovint de poca aplicació pràctica. Avui, cinc anys desprès ... més o menys comencem a veure alguns fruïts d’allò que, potser, de forma agosarada vàrem denominar turisprudencia. Un projecte, en el que alguns i algunes i varen creure, per a d’altres potser massa rar i estrany, massa arriscat. Per tot això, vàrem decidir passar de les paraules als fets, de la teoria a la praxis i, en definitiva vàrem fer nostre aquell “spot publicitari” d'alguna campanya ara no recordo ben be de qué o de quí, ... FETS I NO PARAULES.

Consideràvem i continuem considerant que calia donar un pas més en el que fins llavors havia estat tradicional i per això vàrem iniciar a partir de la nostra experiència docent i acadèmica (tesis doctorals vinculades al turisme, polítiques turístiques ue i transport aeri) el camí cap a una nova recerca tant a turisme com a dret.

En aquesta darrera fase, i amb la col·laboració molt estreta d’un grup d’estudiants de turisme es van iniciar els projectes turisprudencia, dels que han estat referència:

  • Francisca Hernández, amb el seu projecte sobre, el turisme a judici, deu anys de la Llei de Viatges Combinats;

  • Maria Martinez, amb el seu anàlisis de les sentències que en matèria de transport aeri s’han produït a Espanya en els darrers 15 anys;

  • Adrià Gimenez, amb el seu anàlisis de la situació de la indústria turística espanyola, a través de les sentències de les Magistratures de Treball espanyoles.

Són, han estat projectes fi de carrera que degudament tutoritzats ens han portat conjuntament amb els citats estudiants, avui diplomats en turisme a ser presents en jornades, seminaris, etc (FORO ACAV, Simposi ESADE, JULIOLS UB, IX Jornadas de Derecho Turístico de Malaga, ...), participació en programes i debats de mitjans de comunicació turístics i no turístics, ... (COM Radio, programa GEOGRAFIES, especials EDITUR, ...).

En l’apartat de publicacions, al marge de les estrictament turístiques (EDITUR, diferent reportatges centrals, portades, etc), aquesta línia de recerca singular i molt atípica, ha tingut el seu reflex en la publicació de tres articles de caràcter científic en la Revista Aragonesa de Administración Pública, que disposa d’un apartat especial per a temes vinculats al Dret del Turisme i, en aquesta mateixa línia ha tingut reflex en la RVDTUR, del IBCDTUR, que ha publicat una part d’aquestes recerques en els darrers mesos.

En el capítol de llibres i manuals, ha estat ja publicats el MANUAL DE DERECHO LABORAL TURÍSTICO, fruït, també d’un dels apartats d’aquestes recerques, del que també ha estat autor el diplomat en turisme Adrià Gimenez, així com dels professor de Dret del Turisme de la EUHT CETT i, en aquests moments s’està elaborant la GUIA PARA VIAJAR, DERECHOS Y OBLIGACIONES DE LOS TURISTAS, en el que hi participen les dues estudiants que a partir dels seus PFC’s han col·laborat amb nosaltres en els darrers anys. Un cop finalitzada la GUIA, continuarem amb el projecte de llibre, que sobre DERECHO DEL TURISME, es desenvoluparà durant els propers dos anys.

En aquesta mateixa línia, cal a dir, estan oberts tres projectes més que amb la participació dels estudiants de la EUHT CETT esperem que ens portaran també a nous resultats, amb la mateixa metodologia i procediments.

Resulta evident, els temes no son ni fàcils ni senzills ... ni, a voltes populars, els resultats son els que son, ni més bons, ni més dolents que altres treballs i recerques realitzats durant els darrers anys. No obstant, i malgrat las dificultats els resultats obtinguts ens encoratgen a continuar treballant amb aquesta línia.

No cal manifestar que, la importància d’aquests resultats no seria la que es sense el treball en equip, lleial i col.laboratiu dels professors i els estudiants que han col·laborat i continuem col·laborant amb aquestes tasques.

En definitiva i, no voldríem avorrir-vos més, som conscients del temps que ha passat des del primer cop que us vàrem parlar de la “turisprudencia”, molts i moltes coneixeu des de fa temps el treball que hem estat realitzant amb els nostres estudiants, alguns ja Diplomats i Diplomades en Turisme, ha valgut la pena, per a ells i elles, per vosaltres i no ens aturarem.

El proper curs ens portarà noves publicacions, un nou llibre, nous projectes i alguns actes acadèmics importants en els que hi estem hi esteu totes i tots convidats.

Res mes, per avui, i com sempre tot això ha estat a Horta a 29 de juny de 2007


Ramon Arcarons i Simon
Òscar Casanovas Ibañez

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici